Türkiye'de Matbaacılık
Türkiye’de matbaacılığın, Avrupa’da matbaanın bulunuşundan kısa bir süre sonra başladığı ve Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan azınlıkların matbaalar kurduğu bilinmektedir.
Türkiye’de matbaacılığın, Avrupa’da matbaanın bulunuşundan kısa bir süre sonra başladığı ve Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan azınlıkların matbaalar kurduğu bilinmektedir. Yusuf Agah Efendi ve İbrahim Müteferrika ilk Türk matbaasını kurmuştur. Gerçek anlamda yayın yapan ilk Türk matbaası 1727 yılında yayın hayatına başlamıştır. İlk basılan eser “Lugat-i Vankuli” denilen Türkçe-Arapça bir sözlük olmuş ve bunu diğer eserler izlemiştir. Kurulan ilk özel basımevi 1840’ta çıkan “Ceride-i Havadis” gazetesinin basımevidir.
1833 yılında ülkede 54 matbaa , 1948 yılında 509 matbaa ve 1983 yılında 3537 matbaa bulunmaktaydı. 1907 yılında 6000 civarında matbaa bulunmaktaydı.
Yeni yetişen ve çoğu yutdışına eğitim için gidip gelmiş aydın kesimin 18 ve 19. yy'da yarattığı değişim özellikle 19.yy'da basın ve yayın hayatına hız kazandırmıştır.
Günümüzde de Türk matbaacılığı teknolojiyi yakından takip ederek gelişimini devam ettirmekte olup yüksek kalitede hizmet vermeye devam etmektedir.